/img/fonsportada/ripollet-parc-rizal-2007.jpg degradat blanc

Una quarantena d'actes per celebrar l'Any Lorca a Ripollet

10/03/2016

Un bon nombre de representants d'entitats culturals, regidors municipals i el mateix alcalde de Ripollet, José María Osuna, van voler ser presents el passat dimarts, 8 de març, a l'acte de presentació del programa d'activitats de l'Any Lorca a Ripollet. Es tracta, tal com va destacar l'alcalde, d'un programa amb activitats per a totes les edats, descentralitzat i amb diferents disciplines, que el fan obert a tothom.

Una quarantena d'actes per celebrar l'Any Lorca a Ripollet -Imatge 1- Una quarantena d'activitats entre les que destaca el concert de Paco Ibáñez el dissabte de Festa Major i la participació del comissari i crític d'art ripolletenc Valentí Roma, qui a més de presentar un projecte expositiu sobre Lorca, moderarà el dia de Sant Jordi una taula rodona sobre les relacions de Lorca amb la cultura popular com a projecte modern.

Exposicions, programes de ràdio, representacions teatrals, espectacles de dansa, poesia i música, titelles o activitats infantils són alguns dels elements d'aquest programa que finalitzarà el més de desembre i on col·laboren prop d'una trentena d'entitats locals. També altres departaments municipals, com ara Serveis Socials, Joventut o la Regidoria LGTBI han programat activitats dins l'Any Lorca a Ripollet. L'acte de presentació del programa va finalitzar amb el recital de dos poemes de Lorca, a càrrec d'Amics del Teatre i de l'Associació Ballet flamenco Carmela.

El teatre dominarà aquest mes de març la celebració de l'Any Lorca , amb la representació teatral de dues obres a càrrec d'Amics del Teatre i de La Careta Teatre.

La casa de Bernarda Alba
D'una banda, els dies 12 i 13 de març Amics del Teatre tornarà a portar a dalt de l'escenari La casa de Bernarda Alba, en aquest cas al Teatre Auditori del Mercat Vell. L'obra, sota la direcció Jordi Sanz, compta amb la col·laboració especial de Lolo de Jerez. L'entitat ha decidit cobrar l'entrada a 5 euros, que donarà íntegrament a Càritas. Les representacions tindran lloc dissabte 12, a les 21 hores i diumenge 13, a les 18 hores.

Lorca con ojos de mujer
El 18 de març La Careta Teatre representarà al Teatre Auditori Las máscaras de Lorca - Lorca con ojos de mujer. Es tracta de diferents escenes d'obres de Federico García Lorca que ofereixen una interpretació sobre la visió que el poeta tenia en vers les dones. Serà a les 20 h, al Teatre Auditori del Mercat Vell. L'acte, totalment gratuït, s'ha inclòs en el programa del Dia Internacional de les Dones.

ACTIVITATS ANY LORCA ENTITATS:
- Programes de ràdio: 'Vivir la música' i 'Los 3 tenores dan la nota'. Org: Ripollet Ràdio.
- 12 i 13 de març al Teatre Auditori: 'La casa de Bernarda Alba' amb Amics del Teatre
- 18 de març al Teatre Auditori: 'Las máscaras de Lorca: Lorca con ojos de mujer' amb La Careta Teatre.
- 9 d'abril al Casal d'Avis: Recital de poesia de Lorca. Org: Associació de Jubilats i Pensionistes de Ripollet.
- 10 d'abril a la plaça Joan Abat: Lorca Jam Ripollet 2016. Competició de breakdance. Org: Scamarlà Crew.
- 22 d'abril a la Biblioteca: Revetlla de Sant Jordi 'Amb Lorca. Poesia, dansa i música'. Activitat conjunta Nits de Música, taller de poesia, Urban Show i la Casa de Andalusia de Cerdanyola.
- 26 d'abril al Centre Cultural: conferència sobre l'obra de Lorca a càrrec de Marisa Sotelo. Org: Aula d'Extensió Universitària.
- Maig i juny: Aparadors lorquians a les botigues del municipi amb fragments de l'obra de Lorca. Org: Unió de Botiguers.
- 16 de maig a la seu de l'AV Can Vargas: Acte homenatge a Lorca amb la projecció de la pel·lícula 'Lorca, muerte de un poeta'. Org: Associacions de Veïns Can Vargas, Sant Andreu i Maragall.
- 21 de maig al Molí d'en Rata: Nits de música dedicat a Granados i Lorca dins la programació de la Nit dels Museus. Col·labora: Danza Joven Noelia España. Org: Associació d'Espectadors.
- 10 de juny al Centre Cultural: Nits de música Homenatge a Lorca. Amb Ramon Martos i Carmen Nebrera. Org: Associació d'Espectadors.
- Nits de música. Nits de cantautors. Dia a concretar. Org: Associació d'Espectadors amb La escalera.
- 28 de maig a la plaça Clos: Dansa amb Lorca. Dins els Espais amb encant. Org: Urban Show. Col·labora: escola d'art La Taca i La Careta Teatre.
- 29 de maig al parc Maria Lluïsa Galobart: taller de titelles i representació de l'obra de Lorca. Dins les festes del barri de Maragall. Org: AV Maragall.
- 29 de maig i 5 de juny al Parc Pinetons: Gimcana descoberta Lorca i la Natura. Dins el projecte Jucatecaambiental. Org: Ripollet Natura.
- 9 d'octubre al Parc Rizal: Pinzellades Lorca. Conjunt d'activitats que expressen l'art de Lorca en els diferents estils i arts escèniques. Varies entitats: La Careta, Danza Joven, Urban Show, Espidemic i SB Dance.
- 15 d'octubre al Teatre Auditori: Homenatge a Lorca. Org: La Macarena i Alegrías del Sur.
- 30 d'octubre: xocolatada per Lorca amb actuacions i activitats. Org: Asociación 3 Pasos.
- 25 de novembre al Teatre Auditori. Sentiments. Org: La Careta Teatre i Danza Joven Noelia España.
- Dia a concretar: Lorca y el flamenco: espectacle de ball flamenc i escenificacions de poemes del Romancero Gitano. Org: Associació Ballet flamenco Carmela.
- Dia a concretar: lectura dramatitzada de Yerma. Org: Amics del Teatre.
- Dia a concretar: Lorca, veu i música. Interpretació musical de lletres i poemes de Lorca. Org: Coral El Vallès.
- Dia a concretar: tallers per a infants relacionats amb Lorca. Org: Centre d'Esplai L'Estel.
- Dia a concretar: projecció d'un vídeo recopilatori a càrrec de Ripollet Història i imatge. Una biografia en vídeo de l'autor.
- L'Associació Ràdio Ripollet oferirà una cobertura especial de tots els actes així com destinarà un espai monogràfic sobre Lorca al web de la Revista de Ripollet.
- Acte final: 11 de desembre.

EXPOSICIONS:
- Exposició 'Accio, Lorca, Reacció': del 6 al 29 d'abril. A càrrec dels alumnes dels tallers de pintura del Centre Cultural. Sala 1 del Centre Cultural.
- Exposició 'Recordant el centenari del naixement de Lorca': del 18 al 24 d'abril. Vestíbul del Centre Cultural. Org: CRAC.
- Exposició 'El dorado': del 28 de juny al 27 de juliol. Vestíbul del Centre Cultural. Regidoria de LGTBI.

ACTIVITATS DEPARTAMENTS AJUNTAMENT:
- Serveis Socials: tallers de memòria al Casal d'Avis.
- Joventut: projecte 'La vida entre fogons'. Intercanvi de coneixements de cuina entre joves i gent gran. Es farà un receptari de cuina i diferents vídeos que els joves ensenyaran a fer a la gent gran.
- Joventut: projecte 'Els murs lorquians'. Visibilitzar l'obra de Lorca a diferents espais i murs de Ripollet a través de graffitis.
- Joventut: a l'octubre. Certamen de grups de música amb cançons de poemes de Lorca o inspirades en la seva vida i obra. El resultat serà un concert final a l'exterior del CIP coincidint amb les Jornades Europees de Patrimoni.
- Regidoria de LGTBI: 16 de maig: al monòlit del naixement de Lorca. Acte institucional contra l'homofòbia, lesbofòbia i transfòbia. Lectura de manifest i recital de poesia a càrrec de Red Ojais.
- Regidoria de LGTBI: 18 de juny al parc Riu Ripoll. Espectacle poètic-musical Lestones.
- ACTE CENTRAL: Concert de Paco Ibáñez dissabte 27 d'agost dins la Festa Major 2016.

ACTIVITAT VALENTÍN ROMA:
Valentín Roma és doctor en Història de l'Art i Filosofia. Assagista i comissari de múltiples exposicions. Es fill de Ripollet i per nosaltres és molt important que s'hagi volgut implicar en la celebració de l'Any Lorca.
Alguns dels seus projectes més destacats com a comissari són La revista Ajoblanco. Ruptura, contestación y vitalismo (1974-1999), al Centro Cultural Conde Duque de Madrid (2014); Contra Tàpies, a la Fundació Antoni Tàpies (2013); Economia: Picasso, al Museu Picasso de Barcelona (2012) i La comunitat inconfessable, primer pavelló de Catalunya a la Biennal de Venècia de 2009. L'any 2011 va publicar un llibre d'assaig titulat Rostros, ed. Periférica, Cáceres.
Les activitats que organitzarà a Ripollet són:
- Exposició: 'Federico García Lorca. El poble com a projecte de modernitat'. Del 6 d'abril al 17 de maig. Sala d'Art del Centre Cultural. Es tracta d'un projecte expositiu documental que recorre la biografia de Lorca atenent a les seves investigacions sobre la cultura i el poble mitjançant poemes, materials periodístics d'època, textos il·lustratius, i fotografies de la seva activitat en el context de la República. Així com les seves relacions amb altres figures de similars inquietuds com el cineasta Pier Paolo Pasolini.

- Dia de Sant Jordi: 23 d'abril a la tarda al Centre Parroquial. Taula rodona sobre les relacions de Lorca amb la cultura popular com a projecte modern amb:
Javier Pérez Andújar, novelista y periodista de El País
Amador Fernández-Savater, filósofo
María García Ruiz, artista
Moderador: Valentín Roma, historiador del arte y escritor

R.H.

Altres imatges:
Una quarantena d'actes per celebrar l'Any Lorca a Ripollet -Imatge 2-Una quarantena d'actes per celebrar l'Any Lorca a Ripollet -Imatge 3-Una quarantena d'actes per celebrar l'Any Lorca a Ripollet -Imatge 4-Una quarantena d'actes per celebrar l'Any Lorca a Ripollet -Imatge 5-
Icona PDF-0,15 Mb - Textos de l'exposició 
  • Seu-e Ripollet
  • Cita prèvia
  • Govern obert i transparència
  • Comissió del Nomenclàtor
  • Preinscripció del curs 2021-2022
  • Participa
  • CIP Molí d'en Rata - Patrimoni en línia
  • Programes de memòria de Ripollet
  • Premsa
  • Imatge corporativa
  • Mocions
  • Defensora de la Ciutadania
  • Agenda institucional
  • Targeta Més, la targeta de Ripollet
  • Murals de Ripollet
  • Consorci per a la normalització lingüística
  • lallana
  • Ripollet Ràdio a la carta
  • Ripollet TV a YouTube
  • Estudi olors
  • Assessorament sobre habitatge
  • SIAD - Servei d'Informació i Atenció a les Dones
  • No puc esperar
  • Observatori contra homofòbia
  • Formulari refugiats