/img/fonsportada/ripollet-carrer-sol-maig08-(4).jpg degradat blanc

El Consell Comarcal aprova el pressupost i el Pla d'acció comarcal

27/11/2020

El Plenari del Consell Comarcal va aprovar la setmana passada un pressupost de 26'4 milions d'euros pel 2021, amb una variació positiva d' 1'09% respecte el pressupost 2020. Els pressupostos venen marcats pel Pla de Reconstrucció del Vallès Occidental aprovat el juny de 2020, el nou Pla d'Acció Comarcal (PAC) que es deriva del Pla de Reconstrucció i la situació d'emergència sanitària que condiciona el dia a dia de les administracions públiques i en condiciona els seus recursos i prioritat. A més, el pressupost també es presenta en un context d'emergència climàtica i en el marc dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.

El Consell Comarcal aprova el pressupost i el Pla d'acció comarcal -Imatge 1- El pressupost s'ha aprovat amb els vots a favor dels grups comarcals del PSC, Junts per Catalunya i En Comú Guanyem, i les abstencions dels grups d'ERC, Ciutadans, CAM- AMUNT, Tot per Terrassa i PP.

El president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, ha assegurat que "no hi ha dubte que aquesta pandèmia ha fet que el Consell Comarcal s'hagi hagut de reinventar, de repensar, per poder seguir sent una administració eminentment centrada en les persones, garantint la intervenció social i poder donar resposta a totes les necessitats que han aflorat els darrers mesos". Giménez també ha destacat "la necessitat de treballar en la transició ecològica per transformar el benestar". "Per això el pressupost defineix tres estratègies comarcals que es reflecteixen al pressupost 2021 i les seves partides: l'estratègia per la cohesió social, l'estratègia per la reactivació econòmica i l'estratègia per la lluita contra el canvi climàtic".

La consellera de Serveis Centrals, Eva Candela ha assegurat que "és un pressupost adaptat a les noves necessitats i a la situació que vivim i que ens ha de permetre atendre les necessitats del dia a dia dels serveis que prestem des del Consell i alhora posar en marxa projectes de futur".

El pressupost preveu projectes comarcals com la creació d'una Oficina Comarcal d'impuls a la transició energètica. Serà una oficina d'assessorament als ajuntaments, divulgació envers la ciutadania i de constitució d'una comunitat energètica local a l'entorn territorial de la seu del Consell. De la mà del Consorci de Residus i basada en l'experiència de les dues institucions en matèria energètica. En la mateixa línia es preveu l'impuls a l'eficiència energètica dels edificis comarcals.

El 2021 serà l'any de la definició del futur del mercat comarcal amb la Renovació de les concessions i el disseny del mercat adaptat als nous temps i necessitats. També es posarà en marxa el projecte ciutats circulars amb una prova pilot que actuarà a 10 municipis donant eines per la transformació envers la circularitat.

Destaca també pel 2021 el Pla per l'aprofitament alimentari amb el nou projecte Mercat Circular per evitar el malbaratament alimentari a Mercavallès i l'ampliació del projecte Recooperem a grans productors de la comarca.

Aprovat per unanimitat el nou Programa d'actuació comarcal 2020-2024
El Ple del Consell Comarcal va aprovar també de forma inicial el nou Programa d'actuació comarcal 2020-2024, concebut com el full de ruta per l'ens comarcal pels propers anys. Ara, el nou PAC haurà de ser informat pel Consell d'Alcaldies.

L'estructura del PAC s'articula i ordena en funció de 4 eixos que volen respondre a quatre grans àmbits d'intervenció i actuació comarcal: Governança, Inclusió i cohesió social, Reactivació econòmica i Transició ecològica. Aquest eixos contemplen 24 línies i 83 programes per abordar els nous reptes i necessitats territorials així com també guiar l'acció comarcal i avaluar l'impacte de les polítiques de la institució.

L'actual PAC 2016-2020 serà vigent fins l'aprovació definitiva del nou document, prevista per a principis d'any. Aquest preveia 200 accions, de les quals un 96% estan realitzades (83%) o iniciades (12'5%) i un 4'5%, que són 9 accions, no han estat realitzades per manca de finançament.

El president del Consell, Ignasi Giménez assegura que "tenint el compte la realitat actual, sacsejada per una forta crisi sanitària, econòmica i social, el PAC concilia actuacions que donin resposta a situacions d'urgència, amb actuacions i estratègies a llarg termini. Partint del present però amb la mirada en el futur".

La Consellera de Serveis Centrals, Eva Candela va assegurar durant el Ple que "l'elaboració d'aquest PAC ha comportat un gran esforç per a concretar, de forma constructiva i compartida, un nou full de ruta que permeti abordar, al llarg dels propers quatre anys, els principals reptes de la comarca així com també els institucionals" i així mateix va voler "agrair la implicació en el procés d'elaboració del Programa d'Actuació Comarcal a totes les persones que heu contribuït i fet aportacions tant en el decurs de les diverses sessions de debat que han tingut lloc els darrers mesos, com mitjançant altres vies de participació".

El document parteix del Pla de reconstrucció del Vallès Occidental, aliena les actuacions amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) per contribuir a seu assoliment, reflecteix els reptes territorials i les estratègies prioritàries per abordar-los i es desplega mitjançant un Pla de prioritats anual en coherència amb els corresponents pressupostos.

També recull el context socioeconòmic i territorial, el corpus estratègic (missió, visió i valors) i de programació, els espais de participació i concertació dels que es dota el Consell Comarcal, l'organització comarcal i el marc normatiu i competencial del PAC, així com els recursos econòmics, que es corresponent amb el pressupost 2021.

NdP

  • Seu-e Ripollet
  • Cita prèvia
  • Govern obert i transparència
  • Comissió del Nomenclàtor
  • Preinscripció del curs 2021-2022
  • Participa
  • CIP Molí d'en Rata - Patrimoni en línia
  • Programes de memòria de Ripollet
  • Premsa
  • Imatge corporativa
  • Mocions
  • Defensora de la Ciutadania
  • Agenda institucional
  • Targeta Més, la targeta de Ripollet
  • Murals de Ripollet
  • Consorci per a la normalització lingüística
  • lallana
  • Ripollet Ràdio a la carta
  • Ripollet TV a YouTube
  • Estudi olors
  • Assessorament sobre habitatge
  • SIAD - Servei d'Informació i Atenció a les Dones
  • No puc esperar
  • Observatori contra homofòbia
  • Formulari refugiats