/img/fonsportada/ripollet-placa-palau-ausit-(1).jpg degradat blanc

L'Ajuntament de Ripollet i Armand de Fluvià, entre els premiats per l'Observatori Contra l'Homofòbia

17/05/2018

En el marc de la commemoració del Dia Internacional contra la LGTBI-fòbia, que se celebra avui, 17 de maig, l'Observatori Contra l'Homofòbia (OCH) de Catalunya va lliurar, aquest dimecres, a la Biblioteca de Ripollet, els premis "17 de maig", amb els quals reconeix la tasca, la trajectòria i les accions encaminades a combatre la LGTBI-fòbia a Catalunya. L'Ajuntament de Ripollet ha estat un dels premiats, juntament amb Armand de Fluvià, Chrysallis, la Diputació de Barcelona i el programa 'Oh my goig!' de betevé.

L'Ajuntament de Ripollet i Armand de Fluvià, entre els premiats per l'Observatori Contra l'Homofòbia -Imatge 1- L'Ajuntament de Ripollet, guanyador de la VI edició dels premis '17 de maig'
El president de l'Observatori, Eugeni Rodríguez, ha explicat que la sisena edició dels premis '17 de maig' de l'OCH "són necessaris per a reconèixer aquells projectes i trajectòries individuals que afavoreixen la creació i implementació de polítiques LGTBI", i també perquè "d'alguna manera, s'incentiva que es perpetuïn i creen nous projectes". Joaquim Roqueta, president de Gais Positius i president del consell assessor de l'OCH, va lliurar els guardons, acompanyat de Rodríguez i Francisca Cifuentes, coordinadora dels premis "17 de maig". L'Ajuntament de Ripollet va ser premiat per la seva pro activitat en les polítiques LGTBI i haver instaurat el primer monument en reconeixement als activistes l'estiu de 2017.

L'alcalde de Ripollet, Jose M. Osuna, va ser l'encarregat de recollir el premi. En la seva intervenció va explicar que "una de les prioritats de l'equip de govern era posar en relleu les polítiques LGTBI al municipi i donar visibilitat al col·lectiu, per això es va crear la regidoria de Polítiques LGTBI: "Els ajuntaments tenen el deure de fer de laboratori, d'experimentar i innovar malgrat els riscos". Osuna també va ressaltar la importància "que la gent vegi que l'administració està al seu costat per donar-li suport" i va defensar la línia de treball conjunta amb les entitats, per tal de "fer efectiva la transformació social". Acabava la seva intervenció reivindicant la importància del Dia Internacional contra la LGTBIfòbia: "Aquesta jornada és necessària a tot el món. Hem fet moltes coses però encara en queden moltes per fer perquè tothom pugui viure la seva sexualitat com vulgui".

Les altres persones i entitats premiades són:
· Armand de Fluvià: destacat activista LGTBI. Pioner del moviment d'emancipació gai des de la darrera etapa de la dictadura franquista, va fundar el Movimiento Español de Liberación Homosexual (MELH) el 1970. També, ha estat fundador i primer secretari del Front d'Alliberament Gai de Catalunya (FAGC) i president de l'institut Lamba. L'any 2000 va rebre la Creu de Sant Jordi i el 2008 la Medalla d'honor de Barcelona.
De Fluvià és una persona vinculada força vinculada a Ripollet, ja que va ser el creador de l'escut del municipi. Quan recollia el premi explicava: "Ara que ho hem aconseguit tot legalment, cal lluitar contra la fòbia a la diversitat sexual i de gènere".

· Chrysallis: la important tasca de l'associació de famílies de menors transsexuals l'ha convertit actualment en el màxim referent del moviment transsexual dels menors i els seus familiars.

· Antoni Garcia, diputat d'Igualtat i Ciutadania de la Diputació de Barcelona: va rebre el premi en representació de tota la Diputació, el reconeixement a la voluntat política en el suport a les entitats i el desenvolupament de polítiques LGTBI. Tanmateix, es volia premiar el pla de polítiques LGTBI locals que s'està portant a tots els ajuntaments. Garcia va extrapolar el seu premi "a tots els pobles de la Diputació, perquè es treballa conjuntament amb les administracions locals".

· Oh My Goig!: programa educatiu de betevé pensat per informar, sensibilitzar i apoderar adolescents (i no tan adolescents) sobre la sexualitat. Durant l'entrega de premis, diverses veus van parlar del paper que juguen els mitjans de comunicació a l'hora de donar visibilitat al col·lectiu i a les problemàtiques amb les quals es troba.

La nova bandera de Ripollet LGTBI
Abans de l'acte d'entrega dels premis "17 de maig" de l'OCH, l'alcalde, José M. Osuna, el regidor de Polítiques LGTBI de l'Ajuntament, Fran Sánchez, i el diputat d'Igualtat i Ciutadania, Antoni Garcia, van protagonitzar l'acte d'hissada de la bandera de Ripollet LGTBI al pati de l'Ajuntament de Ripollet. Es tracta d'una nova bandera que, imitant la bandera de Ripollet, incorpora un pollet i té les franges de colors en diagonal. Segons Sánchez, "és un pas més en les polítiques LGTBI que tenim, és un pas més per fer visibles i patents aquestes polítiques com Ajuntament".

"Ripollet és un dels municipis que més està implantant polítiques LGTBI des de l'àmbit més proper a la ciutadania", deia Garcia, que també va fer referència un dels objectius de la Diputació: desenvolupar la Llei 11/2004, per lluitar pels drets d'aquest col·lectiu i contra la LGTBIfòbia. L'Ajuntament de Ripollet ha participat, juntament amb altres entitats com l'OCH o la Generalitat de Catalunya, en l'elaboració de la guia del pla tipus que la Diputació de Barcelona posa a l'abast dels diferents municipis. "Gràcies a aquesta nova eina que hem posat a disposició dels ajuntaments, podem anunciar, avui dia, que en aquest tercer any de mandat, tindrem més d'un 50% de municipis que implantaran plans locals o comarcal de polítiques LGTBI", explicava Garcia.

R.H./S.R.

Altres imatges:
L'Ajuntament de Ripollet i Armand de Fluvià, entre els premiats per l'Observatori Contra l'Homofòbia -Imatge 2-L'Ajuntament de Ripollet i Armand de Fluvià, entre els premiats per l'Observatori Contra l'Homofòbia -Imatge 3-L'Ajuntament de Ripollet i Armand de Fluvià, entre els premiats per l'Observatori Contra l'Homofòbia -Imatge 4-L'Ajuntament de Ripollet i Armand de Fluvià, entre els premiats per l'Observatori Contra l'Homofòbia -Imatge 5-
  • Seu-e Ripollet
  • Cita prèvia
  • Govern obert i transparència
  • Comissió del Nomenclàtor
  • Preinscripció del curs 2021-2022
  • Participa
  • CIP Molí d'en Rata - Patrimoni en línia
  • Programes de memòria de Ripollet
  • Premsa
  • Imatge corporativa
  • Mocions
  • Defensora de la Ciutadania
  • Agenda institucional
  • Targeta Més, la targeta de Ripollet
  • Murals de Ripollet
  • Consorci per a la normalització lingüística
  • lallana
  • Ripollet Ràdio a la carta
  • Ripollet TV a YouTube
  • Estudi olors
  • Assessorament sobre habitatge
  • SIAD - Servei d'Informació i Atenció a les Dones
  • No puc esperar
  • Observatori contra homofòbia
  • Formulari refugiats