/img/fonsportada/ripollet-parc-norbert-fuste.jpg degradat blanc

Sant Jordi 2018, el punt àlgid de la celebració de l'#AnydelLlibre

20/04/2018

La celebració de Sant Jordi 2018, enguany, s'allarga durant tres dies: des d'aquest dissabte 21, fins al dilluns dia 23. Tot i això, les activitats previstes es reparteixen durant tot el mes, convertint aquest mes d'abril en el punt àlgid de les activitats de l'Any del Llibre. "És una diada molt més àmplia i, no només això, sinó que durant el mes d'abril donem el pes al llibre i a la lectura que es mereixen", ha explicat Oriol Mor, regidor de Cultura.

El programa d'activitats gira al voltant de tres grans eixos: el cap de setmana de Sant Jordi a la plaça de Pere Quart, la Fira d'entitats i el Drac de Ripollet, nou símbol del bestiari popular.

Sant Jordi 2018, el punt àlgid de la celebració de l'#AnydelLlibre -Imatge 1- Sant Jordi omple de vida la plaça de Pere Quart
Aquest divendres, 20 d'abril, a les 15 h, l'Escola Enric Tatché acull la xerrada "Com fer el teu fill/a lector/a?", a càrrec d'Anna Juan. Destinada a famílies, mestres, bibliotecaris i prescriptors de literatura infantil i juvenil, la xerrada oferirà eines i consells per tal que els infants esdevinguin lectors i es farà una recomanació de lectures indispensables. Més tard, a les 20 h, la cinquena edició de la revetlla de Sant Jordi arriba a la Biblioteca en forma de "Nits de música". La sessió, dedicada a l'Any del Llibre, presentarà un espectacle sobre música, llibres i poesia organitzat per l'Associació d'Espectadors del Teatre del Mercat Vell, amb la col·laboració d'Amics del Teatre i La Careta Teatre.

La plaça de Pere Quart acollirà, del 21 al 23 d'abril, la celebració de la Diada de Sant Jordi, enguany, organitzada conjuntament amb les escoles participants en els programes de lectura i escriptura, l'Ajuntament i les associacions culturals del municipi. A la plaça, hi haurà, com ja és habitual, la Carpa de la Biblioteca, la Carpa de la Ràdio i les carpes d'altres entitats culturals que s'hi han volgut sumar. És el cas, per exemple, de l'Associació Cultural i Centre de Formació d'Adults Jaume Tuset, que instal·larà una carpa d'intercanvi de llibres, el dia 23, o el Racó de les Lletres Locals, que organitzarà signatures de llibres d'autors i autores locals, de 12 a 14 h, diumenge 22 (Tamara Marín, Santiago Guerrero, Esther Bernal i María Isabel Iglesias) i dilluns 23 (Roger Mestres, Santiago Guerrero, Esther Bernal i María Isabel Iglesias).

La celebració de Sant Jordi començarà dissabte a les 12 h, al pati del Centre Cultural, amb un intercanvi musical a càrrec de l'Escola de Música de la Societat Coral "El Vallès" i l'Escola de Música de Gràcia (Sabadell).

A les 18 h, la plaça de Pere Quart pren el relleu pel que fa a escenari principal de Sant Jordi, amb la instal·lació de parades de llibres i la Carpa de la Biblioteca, batejada com la "Carpa del Drac". La il·lustradora Esther Muñoz hi serà presentant el seu conte "Un autobús bajo el mar" amb l'actriu Helena Bea i sorpreses per als nens i nenes que s'apropin a la carpa.

Diumenge, les parades obriran a les 10 h i el Drac serà el protagonista de les primeres activitats del dia: a les 11 h, es farà un taller per fer una disfressa de drac, i a les 12 h, s'ha programat el bateig d'aquesta nova bèstia de Ripollet, que finalitzarà amb una cercavila fins a la Torre de l'Argentera. Acompanyaran al Drac els gegants i la resta de bestiari popular: el Poll Foll i el Cabraboc.

Ripollet Ràdio emetrà programes en directe des de la plaça de Pere Quart. Diumenge, d'11 a 14 h, els col·laboradors de l'emissora faran un programa especial per conèixer els protagonistes de la Fira d'Entitats i ens acostaran la Diada de Sant Jordi des de l'especialitat del seu programa a Ripollet Ràdio. Dilluns, repetint horari, serà el torn dels espais "Així Som" (Aspasur), "Fem Memòria" i del magazín dels serveis informatius.

Entre altres activitats programades, diumenge, a la plaça, hi ha una sessió de contes en anglès, un pinta contes, una instal·lació interactiva per convertir-se en titellaire per un dia o un micro obert de contes. Els Amics del Teatre portaran la llegenda de Sant Jordi al Centre Parroquial, de 10 a 14 h, i es presentarà el llibre-memòria de l'Any Clavé i del 140è de la Societat Coral "El Vallès", al Centre Cultural, a les 13.30 h, escenari final de la cantada itinerant de caramelles de la coral.

Dilluns dia 23, a més de les activitats a la plaça, hi ha un projecte que protagonitzarà el matí: el "Lletra a lletra", en el qual han estat treballant diversos centres educatius del municipi des de setembre. Tot l'alumnat participant es trobarà, a les 9 h, al Teatre Auditori. A les 10 h, acompanyaran la cercavila del Drac, fins a la rambla de Sant Esteve, i durant el matí, presentaran els seus treballs en dos espais: les escoles Enric Tatché, Gassó i Vidal i el grup de persones adultes ho faran a la rambla de Sant Esteve, i les escoles Tiana de la Riba i Francesc Escursell, al parc del Riu Ripoll i a la Biblioteca.

Pel que fa a la resta d'activitats de dilluns, destaquen les lectures d'altres centres educatius, com ara el Col·legi Sant Gabriel, l'Escola Enric Tatché, l'Escola Anselm Clavé i l'Escola d'Adults; el photocall "Jo també llegeixo en català", el scrabble gegant i el joc de frases fetes de l'Oficina de Català; o les instal·lacions "Endevina el conte" i "Micro-Shakespeare".

Consulteu el document adjunt o la pàgina municipal dedicada a la programació de l'Any del Llibre per descobrir totes les activitats d'aquest mes d'abril.

La Fira d'Entitats tindrà una setantena de parades
La Fira d'Entitats està plantejada com una fira de l'associacionisme ripolletenc en tots els seus àmbits, cultural, veïnal, esportiu o polític, amb una clara vinculació als motius de Sant Jordi. Hi ha una setantena d'entitats inscrites. Durant tota la jornada, també s'organitzaran activitats, com per exemple, el primer concurs de còmic "Fes-te'l teu!". Les obres es podran presentar de 9.30 a 14 h, a les taules habilitades a la baixada del Mercat Municipal. Les obres guanyadores, distribuïdes en diferents categories (fins als 6 anys, de 7 a 13, de 14 a 17 i a partir de 18), s'anunciaran a les 19 h, a la carpa del Drac.

La Fira d'Entitats tindrà un fil temàtic inspirat en l'arbre dels desitjos: "El cel literari". La intenció és penjar tires de colors amb frases, fragments literaris, versos, etc. L'organització repartirà tires a les carpes de les entitats perquè tothom hi pugui escriure els seus missatges. També es distribuiran diferents punts d'intercanvi de llibres al llarg de la fira.

Enguany, la CRAC no organitza la fira, sinó que s'ha creat una nova comissió coorganitzadora liderada pel Servei Comunitari de Can Mas i amb la col·laboració d'altres entitats, com ara el Centre d'Esplai L'Estel i Descargolats Teatre. "Ens ha sabut greu que la CRAC no pugui tirar endavant el Sant Jordi a la Rambla, però la seva feina, feta durant trenta anys, també ens serveix per tirar endavant la fira amb totes les entitats que acompanyaven la CRAC", deia Mor.

El regidor va parlar d'un "any pont" i de pocs canvis, sobretot, per la manca de temps amb la que ha treballat la nova comissió coorganitzadora.

El Drac de Ripollet, la nova incorporació al bestiari popular
L'artista Ramon Aumedes, creador també del Poll Foll, ha construït aquest drac que té un cap que mesura un metre i mig i una cua d'onze metres de llarg. El Drac s'ha inspirat en els dracs centenaris de la Torre de l'Argentera. El regidor explicava què simbolitza aquesta nova "bèstia de l'associacionisme", com va nomenar-la ell en algun moment: "La bèstia ha estat creada i pensada per a les entitats, com una eina que puguin utilitzar les entitats de Ripollet, vinculada a la idea de la cuca fera. En el món tradicional, la cuca fera representa la unió de la gent, que posa en marxa una cuca fera en moviment".

Fins al 20 d'abril, està en marxa un procés participatiu per triar el nom del Drac. Les vuit propostes neixen a diferents escoles del municipi i són les següents: Ales, Cirera, Draguifoc, Draguillet, Draquinus Màximus, Escam, Ripodrac i Xamuskina. La votació, oberta a tota la ciutadania, es pot fer a diferents equipaments locals: Biblioteca, Centre Cultural, CFA i Escola d'Adults Jaume Tuset, CIP Molí d'en Rata, Mercat Municipal, Patronat Municipal d'Ocupació, Poliesportiu Municipal i Servei d'Ocupació de Catalunya.

El nom guanyador el coneixerem després de l'escrutini, que tindrà lloc dissabte 21 d'abril, a les 19 h, al Centre Cultural.

S.R.

Altres imatges:
Sant Jordi 2018, el punt àlgid de la celebració de l'#AnydelLlibre -Imatge 2-Sant Jordi 2018, el punt àlgid de la celebració de l'#AnydelLlibre -Imatge 3-
Icona PDF-2,09 Mb - Programa d'actes del Sant Jordi 2018 
  • Seu-e Ripollet
  • Cita prèvia
  • Govern obert i transparència
  • Comissió del Nomenclàtor
  • Preinscripció del curs 2021-2022
  • Participa
  • CIP Molí d'en Rata - Patrimoni en línia
  • Programes de memòria de Ripollet
  • Premsa
  • Imatge corporativa
  • Mocions
  • Defensora de la Ciutadania
  • Agenda institucional
  • Targeta Més, la targeta de Ripollet
  • Murals de Ripollet
  • Consorci per a la normalització lingüística
  • lallana
  • Ripollet Ràdio a la carta
  • Ripollet TV a YouTube
  • Estudi olors
  • Assessorament sobre habitatge
  • SIAD - Servei d'Informació i Atenció a les Dones
  • No puc esperar
  • Observatori contra homofòbia
  • Formulari refugiats