/img/fonsportada/ripollet-parc-norbert-fuste.jpg degradat blanc

La massificació de les aules i la municipalització de les escoles bressol entren al Ple Municipal

26/03/2018

L'Ajuntament de Ripollet va celebrar, aquest dijous 22, el seu Ple ordinari del mes de març. Van quedar aprovats tots els punts que es van portar a debat plenari, a més de la moció que el grup municipal de C's hi presentava.

Un cop fet el despatx d'ofici, es va aprovar la modificació del sistema de provisió dels llocs de treball del departament de Serveis Jurídics, de recent creació, amb els vots a favor de totes les formacions polítiques amb representació al plenari, a excepció de l'abstenció d'ERC i PP. Donat que, en aquests moments, l'equip de serveis jurídics el conformen dues persones en comissió de serveis i l'altre lloc de treball està desocupat, l'aprovació d'aquest punt suposa incloure la mobilitat interadministrativa a funcionaris de carrera d'una altra administració, l'aprovació de la fitxa descriptiva del lloc de treball i la publicació oficial d'aquest acord.

L'equip de govern també va portar a debat l'aprovació d'un expedient de modificació de crèdits, de 170.151,51€, que pretén dotar de finançament accions concretes, com ara actuacions en el parc Maria Lluïsa Galobart, la incorporació del municipi en l'associació Àmbit B30, la transferència a l'AMB de part del finançament propi pel projecte de millora de la llera del riu Ripoll o el manteniment i renovació de programes informàtics mitjançant una subvenció atorgada per la Diputació de Barcelona de 20.000€. Aquesta modificació va quedar aprovada amb els vots a favor de la regidora no adscrita Mònica Laborda i ERC. PDECAT, PP, Cs i PSC s'hi van abstenir.

La massificació de les aules i la municipalització de les escoles bressol entren al Ple Municipal -Imatge 1- L'últim punt de debat va ser l'aprovació de l'adjudicació del contracte de serveis d'atenció domiciliària als ciutadans de Ripollet a l'empresa Suara Serveis SCCL, cooperativa que s'encarrega actualment del servei. El contracte, un dels més importants econòmicament per l'Ajuntament, implica, com va explicar la regidora de Serveis Social Reyes Muñoz, la revisió del preu/hora, "que estava desfasat", l'ampliació de serveis i la introducció de graus de dependència. El punt va quedar aprovat per unanimitat.

Xavier Peñarando, regidor del PDECAT, tot i el seu vot a favor, va parlar d'"incoherència" de l'equip municipal amb l'adjudicació d'aquest servei: "Ens tenen despistats sobre quins serveis han de ser públics i quins provats". Muñoz va assegurar que "no és fàcil una municipalització" i que "s'està treballant en aquest tema però ara hi ha unes altres prioritats".

El PSC també va fer referència a la municipalització d'aquest servei i demanava, en paraules de la regidora Maria Lladó, "que es controlin les condicions laborals de les persones que hi treballen" i que "l'actualització dels preus es faci anualment en lloc d'esperar a la renovació del contracte".

Al torn de precs i preguntes, es va parlar d'un estudi, que ja s'ha encarregat, per elaborar un Pla de mobilitat de la zona centre i el nucli antic i de l'inici de les obres de remodelació del Centre Cultural, el seu pati i el bar, que podrien començar al setembre, entre altres temes.

L'Any Europeu del Patrimoni Cultural a Ripollet, moció de C's
El grup municipal de C's presentava una moció per la celebració d'activitats en el marc de l'Any Europeu del Patrimoni Cultural 2018. En ella, s'instava a l'Ajuntament a donar suport a aquesta commemoració, amb la programació d'activitats i la seva difusió. La moció va quedar aprovada per unanimitat, però David Fontanals, regidor de Patrimoni i Memòria Històrica, va voler posar de manifest que aquesta iniciativa ja era present en l'agenda política de l'equip de govern i que fa setmanes que es treballa en una proposta, amb veïns i veïnes, per commemorar l'Any Europeu del Patrimoni Cultural 2018. A més, també s'està treballant en un Pla director de Patrimoni Cultural de Ripollet.

La municipalització de les escoles bressol i la massificació de les aules arriben al Ple Municipal
L'alcalde va cedir la paraula als representants de la comunitat educativa que es trobaven en la Sala de Plens. Dues treballadores de les escoles bressol públiques de Ripollet, La Rodeta del Molí i La Verema, van llegir un manifest on denunciaven "la gestió inadequada del servei des dels seus inicis", "ja que l'externalització a mans privades d'un servei educatiu, corre el perill que l'educació sigui objecte de negoci". Segons les treballadores, la primera empresa a la qual se li va adjudicar el servei, Universal Adventures S.L., va incomplir el contracte i va vulnerar el dret de les treballadores. Una denúncia judicial a l'empresa va portar l'Ajuntament a rescindir el contracte i les treballadores van formar una cooperativa que va gestionar les dues escoles bressol però, amb "la maleïda crisi i les rebaixades de pressupost, les quals convidaven a què guanyés el millor postor", van perdre el concurs, sent l'empresa guanyadora la responsable del servei actualment, Crèixer Junts S.L. Les treballadores van ser subrogades a aquesta empresa "de manera incorrecta, vulnerant els nostres drets, ja que de manera descarada, l'empresa ens va fer signar sota amenaça de perdre els llocs de treball, unes condicions clarament a la baixa". Les treballadores asseguren que "la situació ha anat empitjorant" i han interposat una denúncia judicial a l'empresa, mitjançant els serveis jurídics d'UGT.

Davant aquesta situació, les treballadores van instar a l'Ajuntament a "obligar a que l'empresa deixi de vulnerar els nostres drets recollits al nostre conveni i que ens pagui el que ens deu" i "fer un acord conjunt per apostar per la municipalització de les escoles i que sigui efectiu a partir del pròxim curs". Segons les treballadores, la gestió pública del servei de les escoles bressol "ajuda a que es consolidi el projecte educatiu prioritzant el desenvolupament dels infants, tenint cura real, especialitzada i de qualitat dels més petits del poble, sense afany de lucre ni convertint aquest servei tan important en un objecte de negoci". Van titllar de "paradoxal" que Ripollet deixi aquest servei en mans privades, sent un municipi declarat Vila Groga i que dóna suport a un pla educatiu local per als anys 2017-18, "on un dels punts a treballar és la reformulació del model de les escoles bressol públiques".

L'alcalde, José M.Osuna, va explicar quines mesures es prendrien des de l'Ajuntament: reunions amb l'empresa per exercir pressió, denunciant la situació i exigint solucions al respecte; elaboració d'un estudi, a càrrec del departament de Serveis Jurídics municipals, per tractar els possibles incompliments de contracte; i iniciar l'estudi d'aquest canvi de gestió del servei, que passaria per davant de la municipalització més pròxima que es plantejava l'equip de govern, la del servei de neteja viària.

Malgrat tot, l'alcalde va explicar que "tenir enllestida la municipalització pel curs 2018-19 és molt difícil, per no dir impossible. No perquè no vulguem, sinó per les anàlisis que es necessiten i els tràmits administratius que requereix". Va agafar el seu compromís com alcalde "d'anar avançant cap a aquesta línia i que estigui, com més aviat millor, aquest canvi de gestió. Treballarem perquè l'aprovació sigui abans de la finalització d'aquest mandat". Osuna també va proposar, a banda de les reunions que ja es porten a terme, la constitució d'un grup de treball, amb treballadores i representants de l'Ajuntament, per a l'intercanvi d'informació i la presa de decisions.

L'alcalde també va cedir la paraula al públic assistent, que mostrava cartells on es podia llegir "Abaixem les ràtios. No a la massificació de les aules" i "L'alumnat de Ripollet no som anxoves ni sardines. Prou massificació a secundària". Com a representant, una mare d'un alumne de l'Institut Can Mas, també de l'Escola El Martinet, va titllar d"'insostenible" la situació que es viu a l'institut, pel que fa a la massificació de les aules, amb 39 alumnes a una classe de batxillerat. Segons explicava, aquesta massificació no només influeix en la qualitat de l'educació, sinó en la seguretat dels alumnes. "Podem dir que no als barracons als patis. No és la nostra responsabilitat pensar què fer amb les places que sobren, sinó del departament", explicava.

Totes les formacions polítiques del plenari, excepte el PP, que no es va pronunciar, i el PDCAT, que no hi era present en aquells moments, van mostrar el seu suport a la comunitat educativa i el seu desacord amb la massificació. També van apostar pel treball conjunt per tal de resoldre la situació.

L'alcalde, respecte a la instal·lació de mòduls a l'Institut de Can Mas i l'eliminació d'una línia de P3 a l'Escola Els Pinetons, va fer una crida a l'optimisme: "No tenim cap compromís lligat, però des de fa unes setmanes crec que alguna cosa s'està movent dins el Departament d'Ensenyament", explicava. "Crec que el departament comença a ser conscient de les males decisions", afegia l'alcalde, i instava a seguir amb les mobilitzacions i la unanimitat al ple municipal per aconseguir, en les pròximes setmanes, un compromís per part de la Generalitat de Catalunya.

S.R.

Altres imatges:
La massificació de les aules i la municipalització de les escoles bressol entren al Ple Municipal -Imatge 2-La massificació de les aules i la municipalització de les escoles bressol entren al Ple Municipal -Imatge 3-La massificació de les aules i la municipalització de les escoles bressol entren al Ple Municipal -Imatge 4-La massificació de les aules i la municipalització de les escoles bressol entren al Ple Municipal -Imatge 5-
  • Seu-e Ripollet
  • Cita prèvia
  • Govern obert i transparència
  • Comissió del Nomenclàtor
  • Preinscripció del curs 2021-2022
  • Participa
  • CIP Molí d'en Rata - Patrimoni en línia
  • Programes de memòria de Ripollet
  • Premsa
  • Imatge corporativa
  • Mocions
  • Defensora de la Ciutadania
  • Agenda institucional
  • Targeta Més, la targeta de Ripollet
  • Murals de Ripollet
  • Consorci per a la normalització lingüística
  • lallana
  • Ripollet Ràdio a la carta
  • Ripollet TV a YouTube
  • Estudi olors
  • Assessorament sobre habitatge
  • SIAD - Servei d'Informació i Atenció a les Dones
  • No puc esperar
  • Observatori contra homofòbia
  • Formulari refugiats