/img/fonsportada/ripollet-parc-rizal-2007.jpg degradat blanc

La Biblioteca escolar del l'Institut Lluís Companys participarà en la Biblio(r)evolució

19/02/2018

L'Institut Lluís Companys ha estat triat per formar part del projecte "Biblio(r)evolució: repensem els usos de la biblioteca escolar", organitzat per Fundació Jaume Bofill. El projecte té com a objectiu repensar els usos de la biblioteca escolar per contribuir a uns aprenentatges més actius i integrals. A través d'un procés participatiu i creatiu, es treballarà per configurar nous usos de la biblioteca escolar al servei de les necessitats pròpies de cada centre educatiu i convertir-la en un agent actiu en la dinamització cultural del centre i la transformació educativa.

Un comitè extern, format per persones vinculades a l'impuls de la nova biblioteca escolar i a la promoció de la lectura i l'alfabetització, ha seleccionat 30 centres educatius, dels 145 que es van presentar, tenint en compte diferents criteris, entre els quals hi ha l'existència d'un equip impulsor il·lusionat i que compti amb el compromís del centre, la projecció dels seus serveis bibliotecaris i funcions de forma coordinada amb el centre, la participació activa i la implicació de diferents agents de l'entorn i l'existència de noves mirades respecte a la biblioteca escolar.

La Fundació Bofill acompanyarà els centres per facilitar el procés de reflexió intern i proporcionarà material, formació pràctica i mentories a l'Institut Lluís Companys, organitzarà visites guiades a altres centres educatius amb biblioteques escolar actives i crearà espais per compartir coneixements amb tots els centres participants en la Biblio(r)evolució.

La Biblioteca escolar del l'Institut Lluís Companys participarà en la Biblio(r)evolució -Imatge 1- Procés de dinamització de la biblioteca escolar de l'Institut Lluís Companys
La participació de l'institut en el projecte "Biblio(r)evolució: repensem els usos de la biblioteca escolar", que coincideix amb la celebració de l'Any del Llibre a Ripollet, respon a la intenció de renovar la biblioteca per part de la junta directiva. "Volem dignificar la instal·lació i recuperar un espai que amb el temps s'havia desdibuixat" explica Jordi Viu, director de l'Institut Lluís Companys, que veu la participació en la "Biblio(r)evolució com un "tema engrescador" i que els omple d'"energia per tirar el projecte de la biblioteca endavant".

En aquests moments, la biblioteca es troba tancada perquè s'hi estan realitzant treballs de millora i renovació de l'espai, que tenen com objectiu "convertir-la en una biblioteca del segle XXI", segons Viu. Per això, s'està canviant mobiliari, incorporant taules de treball individual i col·lectiu, pintant les parets i un mural, renovant la classificació i documentació d'exemplar i actualitzant el fons amb literatura juvenil, per tal d'incloure còmics i novel·les gràfiques, entre d'altres.

Vanessa Pina, membre de la junta i supervisora del projecte bibliotecari del centre, explica que volen crear "un espai, físic i virtual, de cohesió de la comunitat educativa i per a la difusió cultural. No volem que sigui només una sala d'estudi i de préstec de llibres, sinó també per a activitats culturals". En aquest sentit, la biblioteca ampliarà el seu horari i obrirà els dimecres a la tarda i, mensualment, es programaran diferents activitats en col·laboració amb entitats del municipi i la Biblioteca Municipal. Per exemple, l'"Hora de l'avi", on persones grans explicaran històries amb l'objectiu de recuperar la memòria històrica del municipi, un dels objectius de l'Any del Llibre a Ripollet.

Es preveu que al mes de març la renovada biblioteca torni a obrir les seves portes i es posin en marxa les activitats. La Diada de Sant Jordi acolliria la inauguració oficial, amb el lliurament de premis dels diferents concursos literaris i creatius que l'institut posa en marxa, com ara el "Moments de lectura" a través d'Instagram, que anima els joves a fer-se fotografies llegint en diferents espais i pujar-les a la xarxa.

S.R.

(Foto: Vanessa Rodríguez, coordinadora de la biblioteca de l'Institut Lluís Companys, posant a punt la biblioteca)

 • Govern obert i transparència
 • Seu-e Ripollet
 • Programes de memòria de Ripollet
 • Propostes Educatives 2018-2019
 • Any del Llibre - Programa d'actes 2018
 • Participa
 • Agenda institucional
 • Sala de premsa
 • Imatge corporativa
 • Pla d'Acció Municipal (PAM)
 • Cita prèvia
 • Assessorament sobre habitatge
 • Estudi olors
 • Formulari refugiats
 • No puc esperar
 • Observatori contra homofòbia
 • Ripollet TV a YouTube
 • Ripollet Ràdio a la carta