/img/fonsportada/ripollet-teatre-auditori-(3).jpg degradat blanc

Please: "Hem ajuntat les nostres passions: la música i els U2"

25/08/2012

El dissabte, 25 d'agost, si assistim al concert de Festa Major i tanquem els ulls, tindrem el luxe de traslladar-nos al primer concert que el mític grup U2 va oferir a Barcelona, el maig de 1992. I serà gràcies a Please, la banda tribut oficial d'U2 des de l'any 1999, que acaba d'iniciar la gira 20 aniversari d'U2 92. Música, veu, estètica i la mateixa passió és la que aquest grup de Gavà posa damunt l'escenari. El BR ha conversat amb Miki Fargas, el cantant de Please (Bono). L'acompanyen Edu Zafra (The Edge), M. A. Mateu (Clayton) i Alex Gasa (Mullern JR).

Please: "Hem ajuntat les nostres passions: la música i els U2" -Imatge 1- Perquè U2?
M. F. És una passió. Ens va influir quan érem adolescents, en el meu cas, l'any 87, a l'àlbum The Joshua Tree, que va captar a tot el món, amb temes com el With or with out you. Després, vam tenir una formació artística, més tard una formació musical. Vam fer cosetes amb els amics, fins que un dia estàs cansat de fer la música que li agrada als altres i decideixes fer la música que t'agrada a tu... i aquesta era la música d'U2. Al principi era complicat fer entendre a la gent el perquè d'un tribut i perquè nosaltres només fem cançons d'U2. Per què, aquí jo coneixia els Smoking Stones, els Abbey Road i a The Bon Scott Band, que feien Stones, Beatles i AC/DC i jo creia que faltaven els U2.

Imitació o tribut?
Nosaltres mantenim la paraula tribut al nostre nom, però perquè l'hem portat des del començament, però, realment, ara crec que estem més a prop de la imitació o el clon. De vegades em diuen que imito U2 i és cert, el que passa és que la paraula imitació té una connotació una mica pejorativa i com buida de sentiment i crec que nosaltres aportem ànima a la nostra imitació. Al principi sí erem un tribut, però hem evolucionat cap a la teatralització.

Parlem de la música, l'estètica, els gestos...
Sí, però també et dic que tenim una mica de "truco". Això ho mantenim les primeres cinc cançons, després hi ha un moment a l'espectacle on fem un acústic i fem el nostre escenari 360º, que és una mica sorpresa. Aquest moment és un apropament al públic que ens permet constatar la nostra estima cap als U2 i compartir-ho amb el públic que ve. Aquí és quan el públic veu que hem ajuntat les nostres dues passions, la música i els U2.

De tota manera, vosaltres sí teniu les vostres pròpies cançons...
Sí, el baixista i jo hem format un grup i ara reeditarem el nostre primer àlbum, amb temes propis, en castellà. Hi ha gent que li troba certa semblança als U2, però no hem volgut fer els U2 en castellà, té moltes altres influències. El grup es diu Radiomania, que és un homenatge a la ràdio, perquè jo he treballat durant molts anys a ràdios municipals i sé el que és, es treballa molt per la passió i com a col·laborador, gratuïtament. Radiomania és el títol d'una cançó que hi ha en el disc, que el tornarem a treure al setembre o l'octubre.

Has vist d'altres bandes tribut a U2?
Sí, i tant. Hi ha algunes que estan molt bé, d'altres que no tant, però tractem de no competir. Nosaltres tenim la sort d'haver estat els primers. El temps que portes, les taules, al final has fet molts escenaris, t'has trobat amb moltes situacions i quan la gent et contracta, no només ho fa per la part artística, sinó perquè sap que hi ha una experiència i que això sortirà bé. Ens han contractat des de per presentar discos d'U2 amb la Universal o ràdios potents, fins a casaments i batejos, i tot ens ho hem pres amb la mateixa humilitat, però també amb la mateixa intensitat.

Vosaltres heu estat nominats diverses vegades als premis d'Artistes i representants de Catalunya. Això vol dir que el món artístic us valora...
Sí, no l'hem guanyat, però està molt bé. A més, la nit dels premis és una gala molt maca i pots trobar-te amb artistes molt importants i conèixer gent com el Gerard Quintana i altres artistes catalans de gran qualitat. I bé, no es que estiguis a la seva alçada, però et sents recompensat perquè la nostra tasca és una mica com al de picar pedra. És una mica com el circ, que sembla que tot és molt maco, però el treball que hi ha al darrera és molt dur. I bé, és una recompensa, clar.

Quins temes t'agraden més o millor interpretes?
Jo crec que els més difícils a nivell vocal són el With or with out you i One, perquè són cançons que la gent té més arrelades i escoltades i el Bono el que té és que amb els anys ha perdut potència de veu, però ha guanyat en interpretació i això complica molt el tema de les notes, pujades o baixades... però són les dues cançons més agraïdes d'interpretar. Personalment, m'agraden totes.

El mes de maig vàreu presentar nova gira, U2 92. Aquest és l'espectacle que oferireu a Ripollet?
Sí. Jo recordo que fa 20 anys vaig estar al primer concert dels U2 a Barcelona, que va ser al Palau Sant Jordi el 16 i el 18 de maig i amb aquesta dada hem volgut fer una gira recordant el primer repertori que van fer els U2 a Barcelona i el que fem és repetir el mateix espectacle. A Ripollet, com és una festa major i tenim més temps que a una sala, doncs segurament farem un parell de bis amb èxits actuals, perquè no poden faltar temes com Vertigo, Beatiful Day, Elevation,... bé, com comenci no acabaria... De fet el repertori del 92 té els èxits més destacats dels primers 30 anys i després nosaltres volem afegir algunes cançons destacades de la resta de la seva carrera. El darrer àlbum no ha tingut tanta popularitat com els anteriorss, però està força bé.

Continuaran els èxits d'U2 i de Please?
Jo crec que sí. No sé fins quan faran discos els U2. Jo crec que estan preparant ja un altre que sortirà en un any o any i mig. Cançons en tenen, però són molt exigents i no volen tenir el semifracàs que han tingut amb aquest darrer. Mentre ells estiguin en carretera, nosaltres també. El que volem és fer arribar la música dels U2 on ells no ho podem fer i aquí la força és la del directe. Tenen un repertori molt maco que gairebé és com una pel·lícula. Comences d'una manera i és com una història, perquè a la part final són totes les cançons amb bons sentiments, cançons solidàries i, entre mig, hi ha una part amb cançons protesta, contra la violència, les guerres i sobre el terrorisme a Irlanda. Té moltes fases i encara que no siguis fan d'U2, t'agradarà.



Els teloners: Pisando Guevos
El grup va ser creat l'any 2001, dins l'estil punk, tot i que les seves influències musicals són ben diverses i no volen que els etiquetin. La banda està integrada per tres components, Sergio, guitarrista i cantant; l'Oriol, al baix, i l'Òscar, bateria i cors. Al llarg de la seva vida musical, on han arribat a ser fins a cinc components, el grup ha realitzat concerts de petit i gran format per tota Catalunya i la Comunitat Valenciana. A Ripollet, ja han tocat algunes vegades. L'any 2007 va ser un dels tres grups seleccionats al circuit de música Sonajove, organitzat per l'aleshores Patronat Municipal de Cultura i Joventut i el 2009 van actuar dins la Nit Jove. Aquest serà el segon gran escenari que trepitgen, ja que l'any 2008 van actuar a Badalona, en quedar segons en un concurs d'aquesta ciutat i, a partir del qual, van realitzar una sèrie de concerts en col·laboració amb el grup de Hip Hop de Ripollet Cortex to Kill. El dissabte, 25 d'agost, oferiran un repertori amb temes propis de Pisando Güevos des dels inicis de la seva carrera musical i fins ara.



VIII Concurs de llancament de tasses de water als Pinetons
El concurs de llançament de tasses de wàter, a la mitja part del concert de dissabte, ja s'ha consolidat dins els actes de la Festa Major i com a reclam de la Festa de la Gibrelleta, al parc dels Pinetons. Ja és tradició que el públic s'aplegui per veure aquest, com a mínim, curiós concurs, on aquells més atrevits o forts poden participar. La dinàmica? Es tracta de llançar una tassa de wàter el més lluny possible. El premi? Una escombreta de wàter i una Wii. Fins ara, any a any s'ha anat batent el rècord en metres de distància, que no és molt, però cal tenir en compte els 20 kg aproximadament que pesa l'objecte llançat. Esperem que enguany els membres del grup Please U2 vulguin participar en el concurs, ja que en els darrers anys s'ha convertit en tradició comptar com a llançador a algun dels components del cap de cartell. L'activitat està organitzada per la Regidoria de Joventut i Ciutadania, amb la col·laboració de la Regidoria de Comunicació.

Altres imatges:
Please: "Hem ajuntat les nostres passions: la música i els U2" -Imatge 2-Please: "Hem ajuntat les nostres passions: la música i els U2" -Imatge 3-
  • Seu-e Ripollet
  • Cita prèvia
  • Govern obert i transparència
  • Comissió del Nomenclàtor
  • Preinscripció del curs 2021-2022
  • Participa
  • CIP Molí d'en Rata - Patrimoni en línia
  • Programes de memòria de Ripollet
  • Premsa
  • Imatge corporativa
  • Mocions
  • Defensora de la Ciutadania
  • Agenda institucional
  • Targeta Més, la targeta de Ripollet
  • Murals de Ripollet
  • Consorci per a la normalització lingüística
  • lallana
  • Ripollet Ràdio a la carta
  • Ripollet TV a YouTube
  • Estudi olors
  • Assessorament sobre habitatge
  • SIAD - Servei d'Informació i Atenció a les Dones
  • No puc esperar
  • Observatori contra homofòbia
  • Formulari refugiats